נכתב ע"י פרופ' לוין
נפתח תחילה כי מוטיב האש עוצמתה והרגשות שהיא מעוררת בבני אנוש משמש את השירה והספרות למגוון תיאורים. בתיזה מעניינת על מוטיב האש אצל אלתרמן מצביעה חיה שחם על קטע שתירגם אלתרמן מהספר "המלחמה לאש" מאת ז'וזף הנרי רוני (אלתרמן חזר ותירגם את הספר שחצא במקור ב1911 בשנת תשכ"ד עבור "מחברות לספרות". הספר המתורגם יצא בהוצאת "הקיבוץ המאוחד" בשנת תשל"ז) ובו מתוארת האש כך:
"חייה של האש היו תמיד לפליאה לנאו (גיבור הרומן) .
כמוה כבעלי-החיים – היא זקוקה לטרף.
היא אוכלת ענפי-עצים ועשבים יבשים ושומן.
היא צומחת וגדלה.
כל אש נולדת מאש אחרת.
כל אש עלולה לגווע ולמות.
אין גבול לשיעור גודלה של אש,
אך כנגד זה אפשר לחלקה ולבתר אותה בלי קץ,
וכל חלק שלה עשוי לחיות
. היא הולכת ופוחתת כשמונעים מזון מפיה.
היא הולכת ונעשית זעירה כדבורה, כזבוב,
ואף-על-פי-כן יש בכוחה לשוב ולעלות לאורכו של גבעול-עשב
ולשוב ולהיעשות רחבה כביצה.
האש היא בעל-חיים ואינה בעל-חיים,
אין לה רגליים ואין לה גוף,
והיא מקדימה במרוצתה את הדישונים;
אין לה כנפיים והיא מעופפת בעננים;
אין לה לוע והיא נושפת ורועמת ושואגת;
אין לה ידיים וציפורניים והיא לופתת מרחבים"
קרא עוד »
נכתב ע"י פרופ' לוין
אמיל זולא
זולא נולד בעיר האורות פאריס בחודש אפריל 1840 לאם צרפתייה ואב איטלקי בעיר הצרפתית איי, עיר המופיעה ביצירותיו בשם "פלאסאן".
זולא ידוע בעיקר בכך כי בשנת 1898 עמד בתקיפות לצידו של הקצין היהודי הצרפתי, אלפרד דרייפוס, שהואשם בבגידה במולדת. אמיל זולא חשף בסדרת מאמרים כי אלפרד דרייפוס חף מפשע. במיוחד ידוע מכתבו הגלוי מה-13 בינואר 1898 אל נשיא צרפת פליקס פור, בעיתון ל'אורור (L'Aurore) של ז'ורז' קלמנסו . מכתב המכונה "אני מאשים" (בצרפתית: "J'accuse"), בו פנה והאשים את ראשי הצבא בהסתרת העובדות ועיוותן תוך הסתרת העובדות על המרגל האמיתי בפרשת דרייפוס.
אמיל זולא 1897
אך אמיל אדוארד שארל אנטואן זולא היה בעיקר סופר והוגה צרפתי הנחשב יחד עם פלובר לאבי הזרם הנטוריאליסטי בספרות, זרם המתאר באופן טבעי (שאינו רומנטי ושאינו מעצים או מאדיר) את דמויותיו, זרם שגם שם דגש על השפעת התורשה על אופי הדמויות.
מגיל צעיר יחסית הגה זולא רעיון מבריק והוא לכתוב סידרה בת עשרים ספרים על קורותיה של משפחה אחת (משפחת רוגון-מקאר) בתקופת הקיסרות השנייה בצרפת בה יעקוב באופן נטורליסטי (טבעי) אחרי השפעת התורשה על ההתנהגות והאופי של בני משפחה זו: משפחה בה מופיעים שגעון והתמכרות (לטיפה המרה) בדורות השונים.
קרא עוד »
נכתב ע"י פרופ' לוין
במחקר פיילוט חדש ומצומצם בהיקפו, מצאנו שמתן תוסף קראטין במינון גבוה לחולי סכיזופרניה לאורך תקופה של חצי שנה, שיפר במידה מתונה כמה מהסימפטומים הנלווים של מחלת הסכיזופרניה.
לקריאת המאמר המלא, לחצו על הקישור: מחקר פיילוט על מתן קראטין בסכיזופרניה.