ארכיון

את/ה כרגע מעיינ/ת בארכיון של פרופ' יוסף לוין לחודש פברואר, 2023.

פבר

26

2023

"דירקטוריון הדמויות" ביצירת המופת "גזר-הדין" של פרנץ קפקא

נכתב ע"י פרופ' לוין

נזכיר תחילה בקצרה מאפיינים למודל לחיי הנפש אותו הצגנו בבלוג המשותף המקביל לבלוג זה והמופיע באתר זה. בלוג משותף בו מופיע אני יחד עם ידידי וחברי הפסיכיאטר והאינטלקטואל דר' איגור סלגניק.

ד"ר איגור סלגניק

ד"ר איגור סלגניק

במודל שאנו מציעים ל"עצמי" יש תחילה להבדיל בין העצמי הראשוני שהוא בעצם הגרעין הבסיסי הביולוגי המורכב ממספר סטרוקטורות מולדות ואשר נתונות להתפתחות במהלך החיים. והעצמי החברתי [המשני] אשר הינו מבנה המתפתח במהלך חשיפת האדם להשפעה החברתית ומורכב מהפנמות של דמויות משמעותיות לאדם שמקורן אם בקבוצות חיצוניות ואם בקבוצות דמיוניות הקשורות למשל בדמות מספר' ממיתוס' מסרט ועוד' אשר היו בעלות השפעה ניכרת על האדם). נציין כאן שבעת הלידה קיימות תבניות מולדות לרוב חלקי העצמי כמו למשל העצמי החברתי וחלקיו שמהוות גרעינים להתפתחות עתידית של סטרוקטורות אלו.

העצמי החברתי [המשני] מייצג (1) את מגוון ייצוגיי ה"אני" שמקורם בעמדות ורגשות כלפי העצמי וייצוגיו בתקופות שונות של החיים. (2) את ייצוגי הדמויות המופנמות שמקורן לרוב בדמויות משמעותיות שהאדם נחשף אליהן במהלך חייו אך כאמור יתכנו גם דמויות דמיוניות המיוצגות בספרים סרטים וכו' שהיו בעלי השפעה ניכרת על האדם. (3) את ייצוגיי "תת-התרבות" [ תת-תרבות הכוונה להשפעות חברתיות במיליה בו האדם חי ואינם קשורות דווקא באדם ספציפי]. ולבסוף (4) את האני הרפלקטיבי המוגדר כמבנה שמתפתח בעקבות התפתחות העצמי החברתי ומאפשר ראייה כוללנית [מעין ראיית-על] של מצב המודעות וההתבטאויות הנפשיות של היחיד.

כך העצמי החברתי המשני הינו בדרך כלל השתקפות מנטלית פנימית של אובייקטים [דמויות] הקיימות במציאות אך יתכנו גם סובייקטים המובנים נפשית פנימית בלבד (בפנטזיה). לשם הנוחות אנו מכנים את אוסף הדמויות המשמעותיות המופנמות ב"אני החברתי" בשם "דירקטוריון הדמויות".

דירקטוריון הדמויות המופנמות הזה, הבונה את ה"אני החברתי" הינו רב שכבתי ויש היררכיה בתוכו. יש בו דמויות מופנמות משמעותיות יותר ומשפיעות יותר וכאלו המשפיעות פחות. לקבוצה זו מנהיג או מנהיגים שיכולים להכתיב את התנהגות היחיד ואף להטיל צנזורה על קבלת דמויות חדשות או חלקים בהן או אף להטיל צנזורה על עמדות, פעולות והתבטאויות מסוימות.

מה לכך תשאלו ולסיפורו של פרנץ קפקא, "גזר הדין"?

קרא עוד »

פבר

15

2023

אקסל מונתה: רופא ופסיכיאטר חלוץ ויוצא דופן

נכתב ע"י פרופ' לוין

אקסל [מרטין פרדריק] מונתה (1857 - 1949)

אקסל [מרטין פרדריק] מונתה (1857 – 1949)

בערך בויקיפדיה ובתערוכה עכשווית [פברואר מרץ, 2023] לכבוד פעילותו הארכאולוגית במוזיאון ההיסטורי לארכאולוגיה בנאפולי איטליה מצוין כי אקסל [מרטין פרדריק] מונתה (1857 – 1949) היה רופא ופסיכיאטר שבדי, מחבר הספר "הסיפור של סן מיקלה", ספר המתאר את חייו ויצירתו. מונתה גדל בשוודיה, למד שם לרפואה, ובהמשך למד רפואה בפריז (שם היה תלמידו של שארקו אשר עימו הסתכסך)

שארקו הנאורולוג

שארקו הנאורולוג

מונתה פתח את הקליניקה הראשונה שלו בצרפת אך את רוב חייו הבוגרים העביר באיטליה ובביתו באי קאפרי המכונה סן מיקלה.

The story of San Michele

Munthe Axel. The story of San Michele. London: John Murray, 1929.

כאמור לאחר סיום לימודיו, מונתה פתח מרפאה בפריז, בעיקר בכדי לשרת את חברי מושבת האמנות הסקנדינבית שם. בשנת 1884 הוא נסע לנאפולי בכדי להציע סיוע רפואי במגפת כולרה. ב-1887 הוא עבר לקאפרי, קנה את וילה סן מיקלה והחל בשיקומה, ב-1890, כשהחל אוזל הכסף לשיקום, פתח מרפאה ברומא ומנקודה זו ואילך חילק את זמנו בין רומא לקאפרי. בעת מלחמת העולם הראשונה התנדב לצלב האדום וטיפל בפצועי המלחמה [ראה תמונה].

קרא עוד »

פבר

10

2023

Conversation 22: The internalized enemy group [separate from the internalized self-characters group]

נכתב ע"י פרופ' לוין

Following on from the previous blog conversations, we also assume here the existence of an internalized "enemy group" in our brain that is separate from the internalized social self-characters group that we will call here the "directorate of internalized characters" or for short "the board".

We will give several reasons for this:

First, as we mentioned before, we assume that the rules that apply to a real external group or groups also apply to a group internalized within the individual. If we look at the structure of groups in the outside world, we will quickly notice the existence of oppositional groups to a given group in almost any chosen social field. This is so entrenched that in the parliamentary political system the opposition group or groups are recognized, they have a place, and a chairman with agreed rights is even elected for this collection of groups or groups. And if we claim that the rules that apply to a real external group or groups also apply to a group internalized within the individual, then there is room to speculate about the existence of an internalized group of opponents or enemies.

Second, in the internalized board of directors’ group that builds the social self, there is a leader or leaders that we even called the "dictator-self" who imposes censorship on the acceptance of certain positions and values ​​and figures who advocate them, even if they are significant to an individual and those are excluded to another group, i.e. the group of enemies or opponents.

Thirdly, we talked about the existence of sensitivity channels. These may also play a role in building the group of enemies. For example, if an individual has a channel of sensitivity to high status, then if a certain character interferes with this or threatens it, then this person will not be included in the group of the board of directors but in the group of opponents.

Fourth, there are imaging studies of the enemy figure that demonstrate that its representation or representation in the brain is different from that of other familiar people. In a comprehensive review article, Motoaki Sugiura opens by saying that an enemy is considered to be someone against whom we hold negative social attitudes and in response to his approach we enter into "fight or flight" behavior.

קרא עוד »

פבר

10

2023

שיחה 22: קבוצת האויבים המופנמת [הנפרדת מקבוצת דמויות העצמי המופנמות]

נכתב ע"י פרופ' לוין

בהמשך לשיחות הבלוג הקודמות אנו מניחים כאן גם את קיומה של "קבוצת אויבים" מופנמת בנפשנו שהינה נפרדת מקבוצת דמויות העצמי החברתי המופנמת שנכנה כאן "דירקטוריון הדמויות המופנמות" או בקיצור "הדירקטוריון".

נביא לכך מספר נימוקים.

ראשית, כפי שהזכרנו בעבר אנו מניחים כי הכללים החלים על קבוצה או קבוצות חיצוניות ריאליות חלים גם על קבוצה המופנמת בתוך היחיד. אם נתבונן במבנה קבוצות בעולם החיצוני נבחין במהרה אודות קיום קבוצות אופוזיציונריות לקבוצה נתונה כמעט בכל תחום חברתי שנבחר. הדבר כה מושרש עד כי במערכת הפוליטית הפרלמנטרית הקבוצה או הקבוצות האופוזיציונריות מוכרות, יש להן מקום, ואף נבחר לאוסף קבוצות או קבוצה זו יושב ראש עם זכויות מוסכמות. ואם אנו טוענים כי הכללים החלים על קבוצה או קבוצות חיצוניות ריאליות חלים גם על קבוצה המופנמת בתוך היחיד, הרי שיש מקום לשער בדבר קיום קבוצה מופנמת של המתנגדים או האויבים.

שנית, בקבוצת הדירקטוריון המופנמת הבונה את העצמי החברתי יש מנהיג או מנהיגים שאף כינינו "הרודן העצמי" המטיל צנזורה על קבלת עמדות וערכים מסוימים ודמויות הדוגלות בהן, אף אם הן משמעותיות ליחיד ואלו מודרות לקבוצה אחרת, קרי קבוצת האויבים או המתנגדים.

שלישית , דיברנו על קיומם של ערוצי רגישות. גם אלו עשויים למלא תפקיד בבניית הקבוצה של האויבים. למשל באם ליחיד יש ערוץ רגישות לסטטוס גבוה הרי במידה ודמות מסוימת מפריעה לכך או מאיימת על כך הרי זו לא תיכלל בקבוצת הדירקטוריון אלא בקבוצת המתנגדים.

רביעית, קיימים מחקרי הדמיה של דמות האויב-ים המדגימים כי ייצוגו או ייצוגם במוח שונה מזה של אנשים מוכרים אחרים. במאמר סקירה מקיף פותח מוטואקי סוגיארה באמרו כי אויב נחשב כמי שאנו מחזיקים נגדו בעמדות חברתיות שליליות ובתגובה להתקרבותו אנו נכנסים להתנהגות של "הילחם או ברח".

קרא עוד »

פבר

5

2023

Conversation 21: The face recognition center in the brain as a nucleus for creating an internalized character, the social hierarchy, the social brain map and the place of the group leader in the brain

נכתב ע"י פרופ' לוין

Greetings

In this talk, we will discuss the facial recognition centers in the brain and claim that they are the core or the anchor for creating an internalized character, and we will also present studies that discuss the social brain map of the individual that reflects a social hierarchy, which has possible consequences regarding the hierarchy of internalized characters, and we will say a few words about the leadership of a group and its representation in the brain.

The face recognition centers in the brain.

Face processing researchers often claim that humans spend more time looking at human faces than at any other category of complex visual stimuli. As a result of this unparalleled exposure, adults appear to have an extraordinary level of ability in the area of ​​facial processing. It is this proficiency that is at the center of a debate: Does facial processing have a unique status in the brain?

קרא עוד »

פבר

5

2023

שיחה 21: מרכז זיהוי הפנים במוח כגרעין ליצירת דמות מופנמת, ההיררכייה החברתית, המפה המוחית החברתית ומקומו של מנהיג הקבוצה במוח

נכתב ע"י פרופ' לוין

שלום רב

בשיחה זו נדון במרכזי זיהוי הפנים במוח ונטען כי הם הגרעין או העוגן ליצירת דמות מופנמת, כמו כן נביא מחקרים הדנים במפה המוחית החברתית של היחיד המשקפת היררכיה חברתית דבר שלו השלכות אפשריות לגבי היררכית הדמויות המופנמות ונאמר כמה מילים על מנהיגות של קבוצה וייצוגיה במוח.

מרכזי זיהוי הפנים במוח

חוקרי עיבוד פנים טוענים לעתים קרובות שבני אדם מבלים זמן רב יותר בהתבוננות בפנים אנושיות מאשר בכל קטגוריה אחרת של גירויים חזותיים מורכבים. כתוצאה מחשיפה זו שאין דומה לה, למבוגרים יש לכאורה רמה יוצאת דופן של יכולת בתחום עיבוד הפנים. בקיאות זו היא שעומדת במרכזו של ויכוח: האם לעיבוד פנים יש מעמד ייחודי במוח?

קרא עוד »