שיחה 21: מרכז זיהוי הפנים במוח כגרעין ליצירת דמות מופנמת, ההיררכייה החברתית, המפה המוחית החברתית ומקומו של מנהיג הקבוצה במוח
שלום רב
בשיחה זו נדון במרכזי זיהוי הפנים במוח ונטען כי הם הגרעין או העוגן ליצירת דמות מופנמת, כמו כן נביא מחקרים הדנים במפה המוחית החברתית של היחיד המשקפת היררכיה חברתית דבר שלו השלכות אפשריות לגבי היררכית הדמויות המופנמות ונאמר כמה מילים על מנהיגות של קבוצה וייצוגיה במוח.
מרכזי זיהוי הפנים במוח
חוקרי עיבוד פנים טוענים לעתים קרובות שבני אדם מבלים זמן רב יותר בהתבוננות בפנים אנושיות מאשר בכל קטגוריה אחרת של גירויים חזותיים מורכבים. כתוצאה מחשיפה זו שאין דומה לה, למבוגרים יש לכאורה רמה יוצאת דופן של יכולת בתחום עיבוד הפנים. בקיאות זו היא שעומדת במרכזו של ויכוח: האם לעיבוד פנים יש מעמד ייחודי במוח?
דיוויד ג'יי קלי ואוליבייר פסקליס במאמר הסקירה שלהם
Olivier Pascalis & David J. Kelly. The Origins of Face Processing in Humans: Phylogeny and Ontogeny. Perspect Psychol Sci. 4: 200-209; 2009.
טוענים כי התשובה לשאלה זו היא "כן" מודגש, וכי הראיות התומכות במסקנה זו הן מכריעות. הם מסתמכים על פסיכולוגיה התפתחותית, פסיכולוגיה אבולוציונית ו פסיכולוגיה השוואתית בכדי להראות שעיבוד פנים בבני אדם ובמינים קשורים מבוצע על ידי מערכת קוגניטיבית מבוזרת שלא סביר שהתפתחה לאחרונה בהיסטוריה האבולוציונית והיא חיונית ליכולתנו לתפקד כמין חברתי.
אוליבייר פסקליס—חוקר התפתחותי [למעלה]
דיוויד ג'יי קלי – פסיכולוג התפתחותי [למטה]
עדויות מפסיכולוגיה התפתחותית מראות כי למרות הכלליות לכאורה של מערכת עיבוד הפנים בתינוקות שזה עתה נולדו, ישנן שתי יכולות פנים ספציפיות בולטות שנמצאו בשלב מוקדם בחיים. ראשית, מגיל 2-3 ימים, תינוקות מעדיפים לראות דווקא את פניה של אימם כשהם משויכים לפנים של זר , ושנית, תינוקות מראים העדפה לפנים מושכות כאשר הם מזווגים עם פרצופים פחות אטרקטיביים. את שתי ההעדפות הללו ניתן לבטל בקלות מסוימת. במקרה של פניה של האם, מספיק להסוות את המאפיינים החיצוניים (קווי המתאר החיצוניים של הפנים וקו השיער) בכדי להסיר את ההעדפה. עבור פרצופים אטרקטיביים, ניתן להסיר את ההעדפה על ידי היפוך הגירויים.
בנוסף להעדפת פנים, תינוקות אנושיים מדגימים גם ראיות לסיווג – הנטייה לקבץ פרצופים לקבוצות מורפולוגיות נפרדות. עם זאת, תינוקות אינם מראים רגישות להבדלים הדקים של המורפולוגיה הנראים בבירור למבוגרים, ובמקום זאת הם מראים העדפה רחבה ל"פרצופים "באופן כללי. עם זאת, יכולות עיבוד הפנים מתפתחות במהירות החל מהלידה, כאשר תינוקות נחשפים ליותר ויותר פרצופים בסביבתם. הודגם כי תינוקות מתחילים להראות עדויות להיווצרות אב טיפוס של פנים בגיל 3 חודשים. אב טיפוס הוא פנים ממוצעות שנוצרו על ידי קידוד מספר פרצופים בודדים. עובדה זו נתמכת גם על ידי הממצאים כי תינוקות בני 3 חודשים מראים העדפה חזותית לפנים התואמות את המין של המטפל העיקרי שלהם ולפנים של הקבוצה האתנית שלהם. באופן קולקטיבי, ממצאים אלה מדגימים את החשיבות של התנסות עם פרצופים מסביבת הראייה של התינוק וכיצד הם משפיעים על התפתחות מערכת עיבוד הפנים.
עדויות מפסיכולוגיה השוואתית מדגימות כי עיבוד פנים אינו ספציפי לאדם, ודמיון עם מיני פרימטים אחרים מרמז על מוצא משותף. הן בחברה האנושית והן בחברה הפרימטית, זיהוי פנים ממלא תפקיד מכריע. מערכות הפנים הבוגרות של הפרימטים חולקות מספר קווי דמיון עם המערכת האנושית: למשל יכולת הסריקה של העיניים, הזיהוי האישי והשפעת האפקטים של היפוך הפנים (פנים המוצגות הפוך כך שהסנטר למעלה והמצח למטה). בנוסף לדמיון במערכת הבוגרת, גם המגמה ההתפתחותית דומה. פרצופים מייצגים גירוי אטרקטיבי ביותר עבור פרימטים בגיל פעוט, כולל בסוג של קופי מקוק (Macaca nemestrina), גיבונים (Hylobates agilis ) ושימפנזים. למרות שסולם הזמן ההתפתחותי שונה בין המינים, הדבר נכון הן לגבי התפתחות מוחית כללית והן לגבי תפקודים קוגניטיביים אחרים. מעניין כי, תינוקות אנושיים מראים יכולת לזהות פרצופים של פרימטים עד גיל 9 חודשים, מה שמוכיח שמערכת עיבוד הפנים הופכת להיות מכוונת לפנים אנושיות במהלך השנה הראשונה לחיים. בפרימטים, קופי מקוק בני חודשיים כבר מפגינים העדפה ייחודית למין שלהם. עיבוד פנים מתמחה אפוא מאוד מגיל צעיר הן בבני אדם והן בפרימטים, וייתכן שמילא תפקיד חשוב בהתפתחותן של חברות פרימטים המבוססות על מערכות יחסים חזקות ומשמעותיות.
בנוסף לפרימטים, מינים חברתיים אחרים מפגינים יכולות פנים דומות. לדוגמה, הזכרנו בשיחה 20 כי כבשים מראות יכולות מתמחות לזיהוי פנים. ישנן אף עדויות כי צרעות, המסתמכות בעיקר על חתימה כימית לצורך תקשורת וזיהוי, יכולות גם להדגים סיווג היררכי (למשל, של עובד) על בסיס רמזי פנים בלבד. באופן קולקטיבי, תוצאות אלה מרמזות מאוד על כך שמערכת עיבוד פנים אינה אנושית או אפילו ספציפית לפרימטים, ולא סביר שנתגלה לאחרונה באבולוציה.
נטען כי לבני אדם ולפרימטים יש מערכת מפותחת לעיבוד פנים שהפכה למיוחדת כתוצאה מחשיפה דומיננטית לפנים ממין יחיד. על פי פרשנות זו, רמות המומחה של זיהוי פנים תלויות הן במנגנון מפותח והן בניסיון. לכן, בשל חוסר הרלוונטיות הביולוגית של חפצים שונים בניגוד לפנים, הרי שבמחקרים שניסו לחקות התפתחות של מומחיות נרכשת באופן טבעי לחפצים, אפילו חשיפה אינטנסיבית מלידה לא תייצר את אותן רמות "מומחה" של עיבוד פנים שנצפו בבגרות.
המחברים מסכמים כי היכולת לאינדיבידואציה היא הכרחית עבור כל מין שחי בקבוצה חברתית. אינדיבידואציה יכולה להתבצע במגוון דרכים, וסביר להניח שרוב המינים ישתמשו בחושים המפותחים ביותר שלהם כדי לבצע משימה זו. אף על פי שהפרימטים משתמשים ביכולות הראייה שלהם, מינים אחרים עשויים להסתמך על חוש הריח שלהם (למשל, אוגר) או חוש השמיעה (למשל, ציפורים). ייתכן שמנגנון כללי לאינדיבידואציה התפתח בשלב מסוים במהלך האבולוציה והוא מנוצל בדרכים שונות על ידי מינים שונים. לחלופין, יכולות כאלה עשויות להתפתח באופן עצמאי במינים שונים. בכל מקרה, נראה כי אינטראקציה מוצלחת במינים חברתיים תלויה ביכולת לזיהוי אינדיבידואלי מפותחת ביותר.
המחברים מציעים כי מערכת זיהוי פנים מוקדמת שנצפתה אצל תינוקות היא שילוב של ירושה אבולוציונית, למידת רחם ולמידה מהירה לאחר הלידה. בלידה, הם מציינים ייצוג הפנים הוא גס, ומבוסס על תבנית האבולוציה והוא משופר על ידי הרכישה הפרופריוצפטיבית (למשל, תנועת עיניים). תבנית מוקדמת זו נהנית ממערכת למידה מהירה.
המחברים מציינים כי הליבה של המערכת העצבית האנושית לעיבוד פנים כפי שנחשף על ידי מחקרי fMRI מורכבת משלושה אזורים בקליפת המוח: הפיתול העורפי התחתון, הפיתול הפוזיפורמי האמצעי (אזור הפנים הפיוזיפורמי; FFA) והחריץ [סולקוס] הטמפורלי העליון. אזורים אלה נעשים פעילים יותר בבני אדם תוך כדי צפייה בפנים אנושיות ולא באובייקטים חזותיים אחרים .
מעניין כי הדמיית המוח באמצעות טומוגרפיה של פליטת פוזיטרונים הדגימה פעילות מוחית כשל מבוגרים בתינוקות בני חודשיים בעת צפייה בפנים. עם זאת, פרצופים בתינוקות הפעילו גם אזורים שבדרך כלל מוקדשים לשפה אצל מבוגרים, מה שמצביע על קשר מוקדם אפשרי בין המערכת החזותית למערכת השמיעתית או אפילו לרשת מבוזרת יותר. נמצא גם כי אזור שזוהה כ-FFA מופעל באופן דו-צדדי על ידי פרצופים אצל ילדים מגיל 9. מחקר שהשווה זיהוי של חפצים ופרצופים אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, הרי שבעת צפייה בעצמים, נמצאה פעילות מוחית דומה בכל שלוש קבוצות הגיל. לעומת זאת, הפעלת FFA נמצאה כאשר שתי הקבוצות המבוגרות יותר הוצגו עם פרצופים, אך היו קשיים לבודד את השפעת ה-FFA בקבוצה הצעירה ביותר. למרות זאת הממצאים כיום נשארים חד משמעיים, ניתן להסיק כי ה- FFA מתפתח מגיל צעיר, אך דפוס התוצאות הכולל תומכות בהתמחות קבועה של הרשת העצבית בפנים לאורך כל האונטוגניה [התפתחות הפרט].
לבסוף מציינים מחברי המאמר כי נראה כי עיבוד פנים הוא משימה מורכבת ורבת פנים, ולכן אל לנו לצפות שמערכת פשוטה תעמוד בבסיסה. עדויות מתכנסות ממחקרים התנהגותיים, אלקטרופיזיולוגיים ודימות מוחי מספקים תמיכה חזקה לארכיטקטורה עצבית מורכבת שככל הנראה מוקדשת לביצוע משימה זו. בנוסף, מחקרים השוואתיים מצביעים על כך שפנים חשובות מאוד עבור מיני פרימטים שונים ואף יונקים אחרים, כגון כבשים. המחקרים שתיארו המחברים בסקירתם הצביעו על כך שפרצופים עשויים להיות מעובדים באופן דומה במינים רבים על ידי מערכת משותפת.
מידע אודות היררכיה חברתית ומבנה הרשת החברתית
כאמור אנו מציעים כי מערכת תפיסת הפנים [בעיקר הפיתול העורפי התחתון, הפיתול הפוזיפורמי האמצעי (אזור הפנים הפיוזיפורמי; FFA) והחריץ [סולקוס] הטמפורלי העליון] המוחי הינם גרעין להפנמת הדמויות כולל עמדותיהם ומאפייניהם וכי דמויות אלו בונות את העצמי החברתי [ראו שיחות קודמות מספר 1-3. נציין כי בנוסף לגרעין הפיוזיפורם זה יש מגוון מבנים מוחיים אחרים בעלי חשיבות הקשורים במאפייני הדמויות היחסים ביניהם. בנוסף יש רמזים שונים להיררכיה של דמויות במוח בבני אדם ואף בפרימטים במסגרת רשת חברתית המוצפנת במוח. היררכיה הבנויה על פי חשיבותם ויחסי הקרבה והכוח החברתי שלהם. בהתאם לכך אנו מציעים כי קיימת היררכיה של הדמויות המופנמות בבני אדם על פי חשיבותן בעצמי החברתי.
נדון תחילה בשאלה מדוע חשובה היררכיה במערכות חברתיות ? מה יתרונותיה ? נזכיר עבודות המתארות את המפה של הרשת החברתית במוח ונושאי קרובים.
נזכיר תחילה את מאמרם של אמילי ז'יטק וטיילור פיליפס אשר כתבו סקירה אודות היתרונות הקוגניטיביים של קיומה של היררכיה חברתית.
Emily M Zitek, L Taylor Phillips, Ease and control: the cognitive benefits of hierarchy. Curr Opin Psychol.; Jun;33:131-135, 2020
סקירה זו זיהתה שני יתרונות קוגניטיביים של היררכיה חברתית שעשויים לתרום לשמירה על היררכיה. ראשית, מחקרים מצביעים על כך שאנשים שמים לב להיררכיות באופן אוטומטי, מוקדם ומדויק. כתוצאה מכך, היררכיות מרגישות קלות לעיבוד קוגניטיבי , מה שמגביר את החיבה והתמיכה בהיררכיה. שנית, באמצעות המבנים הברורים והצפויים של ההיררכיות וההזדמנויות שהן מספקות, היררכיות עוזרות לאנשים לספק את הצורך שלהם בשליטה, דבר שעשוי להוביל אנשים לחפש ולשמור על היררכיה, במיוחד אם הם מחזיקים בה בדרגה גבוהה או מאמינים במוביליות חברתית. ליתרונות קוגניטיביים אלה של קלות העיבוד והשליטה עשויות להיות השפעות על ביצועי היררכיות ועל נכונותם של אנשים לשנות מבנים לא הוגנים.
מאמר אחר הינו של מוריסון וחבריו המציינים תחילה כי חברות אנושיות מודרניות מציגות מודולריות חברתית היררכית בה יחידות חברתיות מסדר נמוך כמו משפחות גרעיניות מקוננות ביחידות גדולות יותר.
M, Breuer T, Manguette ML, Walsh PD. 2019. Hierarchical social modularit in gorillas. Proc. R. Soc. B 286: 20190681.
נטען, טוענים המחברים כי מודולריות חברתית היררכית התפתחה באופן עצמאי לאחר פיצול השימפנזה-האדם. המחברים השתמשו בניתוח מודולריות רשת ואשכולות היררכיים לכימות המבנה הקהילתי בשני קהילות של אוכלוסיות גורילות השפלה.
שתי השכבות מיפו באופן הדוק את השכבות החברתיות המופיעות בבני אנוש. נתונים גנטיים מאוכלוסייה אחת הציעה שכמו אצל בני אדם, החברות ביחידה החברתית הייתה זו של קרוב משפחה. גם הגדלים של היחידות החברתיות של הגורילות הראו את סוג העקביות היחס וקנה מידה של שכבות חברתיות שנצפו בבני אדם, בבונים, לווייתנים בעלי שיניים, ופילים. תוצאות אלה מצביעות על כך שההיררכיה של הארגון החברתי שנצפה בבני אדם התפתח הרבה יותר מוקדם מאשר נטען בעבר וייתכן שאינה רק תוצר של האבולוציה המוחית החברתית הייחודי לשושלת ההומינידים.
מאמר נוסף הינו של תומפסון וחבריו שפרסמו מאמר העונה לשם: ארכיטקטורת רשת מוחית תפקודית התומכת בלמידה של רשתות חברתיות בבני אדם.
Steven H. Tompson, Ari E. Kahn, Emily B. Falk, Jean M. Vettel, Danielle S. Basset. Functional brain network architecture supporting the learning of social networks in humans: Neuroimage. 2020 April 15; 210: 116498.
המחברים מציינים כי לרוב בני האדם יש את המזל הטוב לחיות את חייהם כאשר הם מוטמעים בקבוצות חברתיות מובנות ועשירות. עם זאת, עדיין לא ברור כיצד בני אדם רוכשים ידע על מבנים חברתיים אלה כדי לנווט בהצלחה ביחסים חברתיים. המחברים התייחסו לפער הידע הזה באמצעות מחקר הדמיה מוחית בין-תחומי המתבסס על התקדמיות במדע הרשתות ובלמידה סטטיסטית. באופן ספציפי, הם אספו נתוני MRI של BOLD [דימות תלוי רמת חמצון בדם (BOLD) שהיא טכניקה המשמשת בדרך כלל למדידת פעילות מוחית בבני אדם באמצעות דימות תהודה מגנטית (MRI)] בזמן שהמשתתפים למדו את המבנה הקהילתי של רשתות חברתיות ולא חברתיות, בכדי לבחון אם הלמידה של שני סוגי הרשתות האלה הייתה קשורה באופן דיפרנציאלי לטופולוגיה של רשתות מוח תפקודיות. המחברים מצאו שהמשתתפים למדו את המבנה הקהילתי של הרשתות, כפי שמעיד זמן תגובה איטי יותר כאשר הנבדק נע בין קהילות חברתיות לעומת מעבר בתוך אותה הקהילה. לימוד המבנה הקהילתי של רשתות חברתיות התאפיין גם בקישוריות תפקודית גדולה משמעותית של ההיפוקמפוס והצומת הטמפורופריאטלי בעת מעבר בין קהילות מאשר בעת מעבר בתוך קהילה. יתר על כן, אזורים טמפורופריאטליים במצב ברירת המחדל היו מחוברים חזק יותר לאזורים היפוקמפוסיים [של ההיפוקמפוס], סומטומוטוריים וחזותיים עבור רשתות חברתיות מאשר עבור רשתות לא חברתיות. באופן קולקטיבי, התוצאות מזהות יסודות נוירופיזיולוגיים של למידה ברשתות חברתיות לעומת לא חברתיות, ומרחיבות את הידע אודות ההשפעה של הקשר חברתי על תהליכי למידה.
Emily M. Zitek &Larissa Z. Tiedens. The Fluency of Social Hierarchy: The Ease With Which Hierarchical Relationships Are Seen, Remembered, Learned, and Liked. Journal of Personality and Social Psychology, 2012, Vol. 102, No. 1, 98–115
נזכיר כאן גם את מחקרן של אמילי ז'יטק ולריסה טיידנס אשר בדקו את ההשערה שהיררכיות חברתיות הן גירויים חברתיים המעובדים בשטף ויותר בקלות ולכן מועדפים יותר מאשר גירויים פחות היררכיים.
במחקר ראשון זוגות של אנשים שהוצגו כך שנוצרה ביניהם היררכיה בהתבסס על דומיננטיות פניהם זוהו מהר יותר מאשר זוגות של אנשים שהיו שווים בדומיננטיות הפנים שלהם.
במחקר שני תרשים המייצג היררכיה נזכר מהר יותר על ידי נבדקים מאשר תרשים המייצג שוויון או תרשים של השוואת נתונים. עיבוד מהיר יותר זה הוביל לכך שתרשים ההיררכיה מצא חן יותר בעיני הנבדקים מתרשים השוויון.
במחקר שלישי המשתתפים הצליחו בצורה הטובה ביותר ללמוד קבוצה של מערכות יחסים שייצגו
היררכיה (אסימטריה של כוח) – בהשוואה למערכות יחסים שבהן הייתה אסימטריה של ידידות, או בהשוואה למערכות יחסים שבהן הייתה סימטריה. דבר זה הוביל לכך שמערכות יחסים שייצגו ההיררכיה מצאו חן יותר בעיני הנבדקים.
במחקר רביעי המשתתפים מצאו שקל יותר לקבל החלטות לגבי חברה בעלת מבנה היררכי והסיקו מכך כי לארגון ההיררכי יש יותר תכונות חיוביות.
מחקריהם גם הראה שכאשר קשה ללמוד מהותם של קשרים חברתיים ההעדפה של אנשים להיררכיה גדלה. יחד, התוצאות האלה מצביעות על אחת הסיבות לכך שאנשים עשוי לנטות ולהעדיף הירארכיות – שכן הירארכיות קלות לעיבוד. שטף וקלות עיבוד שכזה של היררכיות חברתיות עשוי לתרום לבנייה ותחזוקה של היררכיות.
נזכיר כאן גם את מאמרם של פיסקה וחבריה הטוענים כי היררכיות של כוח (משאבים) ומעמד (יוקרה) הן קבועים המארגנים חברות אנושיות.
Susan T. Fiske, Cydney H. Dupree, Gandalf Nicolas, and Jillian K. Swencionis
Princeton University. Status, Power, and Intergroup Relations: The Personal Is the Societal. Curr Opin Psychol. 2016 October ; 11: 44–48.
המחברים סוקרים ספרות פסיכולוגית חברתית רלוונטית ומזהים מספר תוצאות מתכנסות הנוגעות לכוח ומעמד. בין אם הדרגה היא ממושכת או זמנית, דרגות גבוהות יותר יוצרות מרחק פסיכולוגי מאחרות, ומאפשרות למדורגים הגבוהים יותר, מרחק קבוע והתייחסות מדויקת יותר אליהם מהמדורגים הנמוכים יותר. האמונות שהמעמד כרוך בכשירות הן אוניברסליות במהותן. אינטראקציות בין-אישיות יוצרות פשרות מפצות בין מתן חום בינאישי מחד ויכולת וכשירות מאידך. יחד עם מבנים חברתיים (בהם קיים אי-שוויון מתמשך), פשרות אלה מחזקות את האמונות כי מעמד הולך עם יכולת. גזע, מעמד ומגדר ממחישים עוד יותר את הדינמיקה הזו. המחברים מציינים שלמרות שמערכות סטטוס הן עמידות, הן יכולות להשתנות, והבנת תהליכי שינוי אלה היא כיוון חשוב למחקר עתידי, שכן שינויים דמוגרפיים גלובליים משבשים היררכיות קיימות.
ואילו ואן ברקל וחבריה טוענים כי "להיררכיה עשוי להיות יתרון פסיכולוגי על פני שוויון בכך שהיא מוכרת, חוזרת על עצמה, ויעילה מבחינה חברתית".
Laura Van Berkel, et al. Hierarchy, Dominance, and Deliberation: Egalitarian Values Require Mental Effort. Volume 41, Issue 9
מחברים אלו מראים כי כאשר החשיבה המכוונת של המשתתפים הוגבלה – על-ידי עלייה ברמת האלכוהול בדם, דבר היוצר עומס קוגניטיבי המקשה על מחשבה ללא מאמץ ניכר, או על תגובה מהירה – המשתתפים הגדילו את התמיכה שלהם בהיררכיה. הצטברות ראיות כגון זו מצביעה על כך שהבחנות כוח ומעמד קבוצתיות הן אוטומטיות וספונטניות יחסית, אולי אפילו ברירת המחדל האנושית. מכאן שדירוג כוח ומעמד לא הולכים לטענת המחברים להיעלם בקרוב.
פראו וחבריו טוענים כי התפיסה והשיפוט של היררכיות חברתיות מהווים חלק בלתי נפרד מהתודעה החברתית וכי שיפוטים היררכיים יכולים להיות כאלו של התייחסות עצמית או אלוצנטרית (הנוגעת לשני סוכנים חיצוניים או יותר).
Farrow, T.F.D., Jones, S.C., Kaylor-Hughes, C.J., Wilkinson, I.D., Woodruff, P.W.R., Hunter, M.D., Spence, S.A. (2011) Higher or lower? The functional anatomy of perceived allocentric social hierarchies, NeuroImage, 57 (4), pp. 1552-1560
המחברים ביקשו לחקור את אזורי המוח המעורבים בשיפוט היררכיות חברתיות אלוצנטריות. 22 נבדקים גברים בריאים עברו שלוש סריקות של הדמיה מוחית [fMRI]. במהלך הסריקה, הנבדקים ענו על שאלות הנוגעות לזוגות מטרה שהוצגו חזותית אודות עליונותו היחסית של הפרט האנושי בתוך היררכיה חברתית מסוימת או אודות מידת הברית החברתית הנתפסת שלהם (כלומר, האם הם היו "ידידים או אויבים"). הנבדקים גם ביצעו שיפוטים הנוגעים לגיל, מגדר והתהילה של זוגות היעד בכדי לשלוט בגורמים מתערבים וביצעו משימה מספרית בסיסית. זמני התגובה עלו בהתאם לעומס העולה של העיבוד. הן ההיררכיה החברתית והן שיפוטי הברית החברתית הפעילו את קליפת המוח הקדם-מצחית הגחונית השמאלית (VLPFC), את הפיתול המצחי התחתון (IFG) הגבי השמאלי ואת הגירי הפיוזיפורמי הדו-צדדי. בנוסף, שיפוטי ברית חברתית הפעילו IFG גבי ימני וקליפת המוח הקדם-מצחית המדיאלית. בהשוואה ישירה לברית חברתית, שיפוטי היררכיה חברתית הפעילו קליפת המוח האורביטופרונטאלית השמאלית. זיהוי נוכחותן של היררכיות חברתיות ושיפוט מעמדם היחסי של אחרים בתוכם מרמז על פעילות של איזור הביצוע המוחי הקוגניטיבי, ובמיוחד על ה- VLPFC. הממצאים של החוקרים רלבנטיים לגבי ביצועים של קוגניציה חברתית 'נורמלית', אך השיטה שלהם מספקת גם אמצעי לחקור את המוח הדיסוציאלי בהפרעת אישיות ואת הפרעת סכיזופרניה שבהן התפקוד המוחי הניהולי עלול להיות לקוי.
נמשיך ונזכיר כאן את קורטני ומייאר שכתבו מאמר מעניין אודות כך שייצוג העצמי מול האחרים במוח החברתי משקף קשר חברתי
Andrea L Courtney & Meghan L Meyer ; Self-Other Representation in the Social Brain Reflects Social Connection. J Nneurosci. 2020 Jul 15;40(29):5616-5627.
מייגן מאייר – חוקרת המוח החברתי
מחברים אלו מציינים תחילה כי קשר חברתי הוא קריטי לרווחה, אך האופן שבו המוח משקף את ההתקשרות שלנו לאנשים אחרים נותר במידה רבה לא ידוע. קבוצתם של המחברים שילבה ניתוחי הדמיה מוחית חד-משתניים ורב-משתניים בכדי להעריך אם וכיצד המוח מארגן ייצוגים של אחרים בהתבסס על מידת הקשר שלהם לזהות שלנו. במהלך הדמיה מוחית [סריקת fMRI] 43 משתתפים אנושיים נשיים וגברים השלימו משימות הקשורות ב"עצמי", חמישה קרובים אחרים, חמישה מכרים וחמישה ידוענים. המחברים בחנו תגובות עצביות לעצמי ולאחרים באזור במוח שנקשר לייצוג עצמי ( קליפת המוח הפרה-פרונטלית: mPFC ) ובנוסף במוח כולו. מחקרם מראה כי נראה שהמבנה של ייצוג עצמי מול האחר ב-mPFC וברחבי המוח החברתי קיבץ מטרות לשלוש קטגוריות חברתיות: העצמי, חברי הרשתות החברתיות (כולל קרובים אחרים ומכרים) וסלבריטאים. יתר על כן, הן ההפעלה החד-משתנית ב-mPFC והן הדמיון העצמי הרב-משתני ב-mPFC וברחבי המוח החברתי עלו עם דירוגי קרבה סובייקטיביים של עצמי-אחר. באופן ביקורתי, משתתפים שהיו פחות מחוברים חברתית (כלומר, בודדים יותר) הראו שינויים במיפוי העצמי באזורי מוח חברתיים. ב-mPFC בעיקר, בדידות הייתה קשורה לדמיון ייצוגי מופחת בין העצמי לאחרים. המוח החברתי שומר ככל הנראה מידע על קטגוריות חברתיות רחבות כמו גם קרבה לעצמי. יתר על כן, תוצאות אלה מצביעות על האפשרות שתחושות של ניתוק חברתי כרוני עשויות להיות משתקפות על ידי ייצוג עצמי עצבי "בודד" יותר. משמעות הדברים לדברי המחברים היא כי הקשר החברתי הוא קריטי לרווחה, אך עדיין לא ברור לגמרי כיצד המוח משקף את הקשר שלנו לאנשים. המחברים מצאו שהמוח החברתי מרובד ייצוגים עצביים של אנשים על סמך הקשר הסובייקטיבי שלנו אליהם, ומאגד בנפרד אנשים שנמצאים ברשת החברתית שלנו ואינם נמצאים בהם. יתר על כן, האנשים שאנו מרגישים הכי קרובים אליהם מיוצגים באופן הקרוב ביותר לעצמנו. לבסוף, נראה כי לאנשים בודדים יותר יש גם ייצוג עצמי עצבי "בודד" יותר ב-mPFC, שכן הבדידות החלישה את הדמיון בין העצמי לבין ייצוגים עצביים אחרים באזור זה. נראה שהמוח החברתי ממפה באופן היררכי את הקשרים הבין-אישיים שלנו, ושינויים במפה היררכית זו עשויים לעזור להסביר מדוע אנשים בודדים תומכים באמירות כמו "אנשים נמצאים סביבי אבל לא איתי".
אנו נציין כי מאמר זה מעניין במיוחד עבור השערתנו בדבר קיום "חבר מושבעים" או "דירקטוריון" של דמויות מופנמות משמעותיות לנו הבונות את העצמי החברתי שלנו אשר קיימת בתוכם היררכיה.
טברס וחבריה שחקרו מפה מוחית חברתית כזו מציינים תחילה כי פענוח המנגנונים העצביים של ההתנהגות החברתית הניע את צמיחתם של מדעי המוח החברתיים. החישובים המדויקים של המוח החברתי, לעומת זאת, נותרים חמקמקים.
Tavares RM, Mendelsohn A, Grossman Y, Williams CH, Shapiro M, Trope Y, Schiller D. A Map for Social Navigation in the Human Brain. Neuron. 2015 Jul 1;87(1):231-43.
מחברים אלו חקרו כיצד המוח האנושי עוקב אחר שינויים מתמשכים ביחסים חברתיים באמצעות דימות מוחי תפקודי. המשתתפים היו דמויות ראשיות במשחק תפקידים שבו הם היו אמורים למצוא בית חדש ועבודה באמצעות אינטראקציות עם דמויות מצוירות וירטואליות. המחברים מצאו שמודל גיאומטרי דו-ממדי של יחסים חברתיים, "מרחב חברתי" הממוסגר על ידי כוח והשתייכות, חזה פעילות היפוקמפלית. יתר על כן, משתתפים שדיווחו על כישורים חברתיים טובים יותר הראו שונות משותפת חזקה יותר בין פעילות בהיפוקמפוס לבין "תנועה" באמצעות "מרחב חברתי". התוצאות מצביעות על כך שההיפוקמפוס חיוני לקוגניציה חברתית, ומרמזות כי מעבר למסגור מיקומים פיזיקליים, ההיפוקמפוס מחשב מפה קוגניטיבית כללית יותר, כוללנית, מופשטת ורב-ממדית התואמת את תפקידו בזיכרון אפיזודי. אנו נציין כי קיום מפה שכזו המייצגת "מרחב חברתי" הממוסגר על ידי כוח והשתייכות ראשית בונה היררכיה של השתייכות כלומר קרבה ושנית היררכית יחסי כוחות.
נציין גם כי משפחתו של כל אחד מאיתנו קיימת על פי רוב בקרבה משמעותית אלינו. סטיבן פלאטק ושלי קמפ שאלו האם למשפחה יש ייצוג מיוחד במוח? ובהתאם לכך ערכו מחקר הדמיה מוחית [fMRI] הקשור לאירועים אודות זיהוי פנים מוכרות, פנים משפחתיות ושל העצמי.
Steven M Platek, Shelly M Kemp. Is family special to the brain? An event-related fMRI study of familiar, familial, and self-face recognition. J.Neuropsychologia. 2009 Feb;47(3):849-58; 2008.
סטיבן פלטק—עוסק בפסיכולוגיה מחקרית
שלי קמפ – פסיכולוגיה מחקרית
המחברים מציינים כי רשת עיבוד הפנים התפתחה בכדי להגיב באופן דיפרנציאלי למעמדות שונים של פרצופים בהתאם לרלוונטיות שלהם לתופס [בעצם טוענים אודות קיום היררכיה על פי רלבנטיות לאדם]. לדוגמה, פנים עצמיות, מוכרות ולא מוכרות קשורות להפעלת מצעים עצביים שונים. משפחה צריכה לייצג סוג מיוחד של גירויי פנים בעלי רלוונטיות גבוהה ליחידים, מכיוון שלזיהוי לא נכון של קרבה יכולות להיות השלכות קשות (למשל, גילוי עריות, נבגדות). לכן האבולוציה הייתה צריכה להעדיף מנגנונים ספציפיים לזיהוי קרובי משפחה. המחברים השתמשו ב-fMRI [הדמיה מוחית פונקציונלית] בכדי לחקור את המצעים העצביים הקשורים לצפייה בפרצופים של קרובי משפחה בהשוואה לסוגים אחרים של פרצופים (למשל, פנים עצמיות, פנים מוכרות ופנים לא מוכרות), ובחנו את המידה שבה דמיון פנים עצמי הפעיל מצעים עצביים דומים. פרצופים קרובים בניגוד לפרצופים לא מוכרים הפעילו מצעים מוחיים הקשורים למצעים הפועלים לזיהוי פנים עצמי. השוואת פרצופים קרובים לפרצופים של חברים הפעילו את האיזורים המוחייים המכונים הסינגולט האחורי והקונאוס. מצעים מוחיים מדיאליים אחוריים דומים גויסו בעת ניגוד בין פנים הדומות לעצמי לבין פנים מעוותות של קרובי משפחה, מה שמרמז על כך שאזורים אלה עשויים לייצג עיבוד חישובי לגבי היכרות פנים וזהותם. מאידך גיסא, הבחנה של פרצופים הדומים לעצמי בעקבות טרמספורמציה של פנים מוכרות הפעילה מצעים מדיאליים קדמיים (פיתול הסינגולייט הקדמי [ACC] וקליפת המוח הקדם-מצחית המדיאלית [mPFC]). ממצאים אלה, וניתוח אזורי עניין (ROI), מדגישים את תפקידה של רשת עיבוד הפנים המורחבת להבחנה של קרובי משפחה מחברים מוכרים שאינם קרובי משפחה בקבוצה החברתית של האדם. כלומר היררכיה של 1] העצמי, 2] קרובי משפחה, 3] חברים מוכרים שאינם קרובי משפחה.
[מבט אל החלק הפנימי של מחצית המוח הימנית]
פיתול הסינגולייט הקדמי [ACC] וקליפת המוח הקדם-מצחית המדיאלית [mPFC] וראה גם מיקום האמיגדלה וההיפוקמפוס]
קרולין זינק וחבריה ערכו ניסוי של הדמיה מוחית [fMRI] בו השתתפו שתי קבוצות בשני ניסויים של היררכיה חברתית [היררכיה יציבה מול היררכיה לא יציבה בה המעמד בהיררכיה עלול להשתנות] , לצד ניסוי בקבוצת בקרה של ההיררכיה לא חברתית. בחקירה זו, השתמשו המחברים בהבדלים במיומנות ובסמלי הדרגות הנלווים לכך בכדי ליצור היררכיה
במחקרם זיהו המחברים תגובות עצביות דיפרנציאליות בולטות המבוססות על סטטוס [מעמד] בעת צפייה באדם אחר. מעמד בהיררכיה יכול להיות קבוע או ניתן לשינוי, ולהיבט זה של ריבוד חברתי יש השלכות בולטות על יחידים. בפרימטים לא אנושיים ואנושיים, העמדה הכפופה יותר בהיררכיות חברתיות יציבות קשורה ללחץ גדול יותר, ואילו בהיררכיות דינמיות, העמדה הדומיננטית חווה את גורמי הלחץ הרבים ביותר עקב תחרות מוגברת מצד אחרים וחוסר יציבות בתקופות של ארגון מחדש, ועשויה להיות קשורה בסיכון בריאותי גדול יותר. בכדי לחקור הבדלים בייצוג מוחי בין עיבוד מידע היררכי יציב ולא יציב, המחברים בדקו את יציבות ההיררכיה בשני ניסויים. חשוב לציין כי בנוסף ליציבות ההיררכיה, המחברים בדקו גם ספציפיות חברתית, באמצעות ניסוי בקרה לא חברתי, המאפשר הפרדה בין עיבוד עצבי של מידע היררכי כללי (כלומר כזה המדורג ביחס לישות דוממת) לבין מידע היררכי חברתי (כלומר מדורג יחסית לבני אדם אחרים).
בכל המסגרות ההיררכיות (יציבות, לא יציבות ולא חברתיות), הפעילות המוחית הייתה גדולה יותר באופן משמעותי בקליפת המוח העורפית/קודקודית, בסטריאטום הגחוני ובקליפת המוח הפרהיפוקמפלית, מה שמרמז כי אזורי מוח אלה פעילים בקידוד העצבי של הדרגה ההיררכית, ללא קשר ליציבות או לאופי החברתי הספציפי של ההיררכיה.
בעוד שאזורים אלה לא נראו כמבדילים בין מידע היררכי חברתי ולא חברתי, הפעלת הדורסו לטרל פרה פרונטל קורטקס [DLPFC : קליפת המוח הגבית הצידית באזור המוח הפרה פרונטלי ] נראתה רק בהקשר חברתי, מה שמרמז על כך שהמעורבות של DLPFC בעיבוד מידע היררכי היא חברתית באופן ספציפי. הנתונים של המחברים תומכים ברעיון שהועלה קודם לכן שה-DLPFC ממלא תפקיד בשיפוט בין-אישי, כולל הערכת מעמד חברתי . יתר על כן, ה-DLPFC היה מעורב בציות לנורמה חברתית, תהליך המושפע מאוד מהדרגה ההיררכית החברתית הנתפסת. בהתאם לספציפיות החברתית של פעילות DLPFC הנובעת מכך, דווח כי תפקידו של ה- DLPFC בציות לנורמה חברתית היה בולט יותר באופן משמעותי בהקשר חברתי בהשוואה להקשר לא חברתי.
קליפת המוח הגבית הצידית באזור המוח הפרה פרונטלי
באופן מעניין, ההגדרה ההיררכית הלא יציבה החברתית עוררה תגובות עצביות מרובות שלא נוצרו עם ההגדרות ההיררכיות האחרות (יציבות ולא חברתיות). ההיררכיה החברתית הלא יציבה הביאה לעלייה בפעילות בתחומים רבים הקשורים לעיבוד רגשי חברתי וקוגניציה חברתית. האמיגדלה, בפרט, דווחה כמעורבת בעיבוד גירויים רגשיים חברתיים , כמו גם בחרדה חברתית הקשורה לאתגר היררכי . בנוסף הוראה כי הפעילות בתלמוס, באמיגדלה ובחגורה האחורית מווסתת על ידי גירויים רגשיים חברתיים. המחברים מצאו מתאמים חיוביים מובהקים בין הפעילות באותם אזורים לבין רמת ההשפעה החיובית של נבדקים הנמצאים במיקום ההיררכי העליון. המחברים הסיקו שהפעילות באזורים אלה ייצגה תגובת עוררות רגשית לנבדקים במיקום היררכי עליון המתעוררת רק כאשר ההיררכיה היא דינמית; כלומר, כאשר ביצועים של הנבדק יכולים להיות בעלי השלכות היררכיות חברתיות.
ה-MPFC [קליפת המוח הקדם מצחית האמצעית] , הידוע כממלא תפקיד מרכזי בקוגניציה חברתית, הופעל באופן ייחודי גם במסגרת ההיררכיה החברתית הלא יציבה כאשר הנבדקים צפו באדם גבוהה בהיררכיה לעומת מישהו הנחות לו. ה- MPFC קשור במיוחד להכרה בכוונותיהם ובמניעיהם של אנשים אחרים (מנטליזציה) וליצירת שיפוטים של אנשים אחרים (תפיסת אדם), כולל האופן שבו אחרים רואים אותנו (מוניטין). יש עדויות כי הMPFC מעורב ביצירת רשמים רק בתחום החברתי (כלומר שיפוט לאנשים לעומת זה לחפצים דוממים), טענה הנתמכת על ידי מגוון נתונים.
הנתונים התוחמים אזורי מוח המופעלים באופן ייחודי על ידי נבדק הגבוה בהיררכיה בהשוואה לזה הנחות ממנו בסביבה ההיררכית בלתי יציבה תואמים היטב את תפקיד הדרגה ההיררכית בתיאוריית ההשוואה החברתית של פסטינגר (Festinger, 1954). וילר הוכיח כי בני אדם מעדיפים לבצע השוואות כלפי מעלה, כלומר השוואות עם אחרים מעולים, מה שמעורר השפעה שלילית, וכי נטייה זו חזקה יותר עם רמות גבוהות יותר של מוטיבציה להשתפר (Wheeler, 1966), כפי שאפשרי רק בסביבה ההיררכית הלא יציבה. בעצם יש פרדוקס הנובע מכך: לאנשים עם הרצון הגדול ביותר להצלחה יש את הנטייה הגדולה ביותר לערוך השוואות חברתיות עם אחרים עליונים, מה שמוביל לרגשות שליליים (Wheeler, 1966)..
לסיכום, המחקר שלמעלה מספק אפיון של המתאמים העצביים הקשורים לעיבוד היררכיות חברתיות בבני אדם. בחקירה ראשונית זו, השתמשו המחברים בהבדלים במיומנות ובסמלי הדרגות הנלווים בכדי ליצור היררכיה. הממצאים מראים שתגובות מוחיות לעליונות ולנחיתות בהיררכיה חברתית הן נפרדות [דיסוציאטיביות], אפילו בהיעדר תחרות מפורשת, הן כאשר נתקלים באדם בעל מעמד מסוים והן כאשר מתמודדים עם תוצאה שיכולה להשפיע על מיקומו הנוכחי של האדם בהיררכיה.
המנהיג בראש ההיררכיה
לבסוף טינגטינג ג'ואו ואחרים הדגימו באופן מעניין כי הגברת הפעילות של תאי מוח מסוימים יכולה לסייע לעכבר לטפס בסולם החברתי ואף לראשו.
Tingting Zou et al. History of winning remodels thalamo-PFC circuit to reinforce social dominance. Science; Vol 357, Issue 6347; pp. 162-168, 2017.
נראה כי תאי עצב באזור שנקרא קליפת המוח הקדם-מצחית הדורסומדיאלית שולטים בשאלה אם עכברים זכרים הם דומיננטיים או כנועים לזכרים אחרים, כך מדווחים חוקרים אלו בכתב העת Science. הממצא מנוסף לראיות קודמות לכך שאזור מוח זה מעורב באינטראקציות חברתיות ביונקים.
ככלל עכברים זכרים מתחרים כדי לבסס סדר היררכי חברתי. כשכל עכבר יודע את מקומו, יש בדרך כלל פחות קונפליקט חברתי בטווח הארוך. וככלל כוח נפשי והיסטוריה של ניצחון ממלאים תפקיד חשוב בקביעת הדומיננטיות החברתית. עם זאת, המעגלים העצביים המתווכים את הגורמים הפנימיים והחיצוניים הללו נותרו לא ברורים. בעבודה בעכברים, זיהו המחברים אוכלוסייה עצבית של קליפת המוח הקדם-מצחית הדורסומדיאלית (dmPFC) שהפעלה או עיכוב שלה גורמים לניצחון בתחרות עם עכבר אחר ועליה בהיררכיה או להפך הפסד וירידה בהיררכיה.
עבודה אחרת מעניינת ביותר המצביעה כי מאפיינים מוחיים מסויימים הקשורים למנהיגות הינה של מאייר וחבריו.
Meyer CJ, Cassidy KA, Stahler EE, Brandell EE, Anton CB, Stahler DR, Smith DW. Parasitic infection increases risk-taking in a social, intermediate host carnivore. Commun Biol. 2022 Nov 24;5(1):1180.
המחברים מציינים כי טוקסופלזמה גונדי הוא טפיל פרוטוזואני המסוגל להדביק כל מין בעל דם חם ויכול להגביר התנהגות הכרוכה בסיכון בפונדקאי בייניים על ידי השפעתו על מוח החייה. למרות מחקר מעבדה מקיף על ההשפעות של זיהום ב T. gondii על התנהגות, מעט מאוד מובן על ההשפעות של טוקסופלזמוזיס על התנהגות מארח ביניים פראי. בפארק הלאומי ילוסטון, ויומינג, ארה"ב, יש קהילת טורפים מגוונת הכוללת זאבים אפורים (Canis lupus) וקוגרים (Puma concolor), מארחי בייניים ומארחים סופיים של T. gondii, בהתאמה. כאן, המחברים השתמשו ב-26 שנים של נתונים התנהגותיים, מרחביים וסרולוגיים של זאבים בכדי להראות שטריטוריה של זאבים החופפת לאזורים בעלי צפיפות גבוהה של קוגרים הייתה מנבא חשוב לזיהום. בנוסף, זאבים סרופוזיטיביים נטו יותר לקבל החלטות בסיכון גבוה כגון פיזור הלהקה והפיכתם למנהיגי להקה, שני גורמים הקריטיים לשרידות האישית ולשיעורי הילודה החיוניים לזאבים.
בשל ההיררכיה החברתית בתוך להקת זאבים, המחברים משערים שההשפעות ההתנהגותיות של טוקסופלזמוזיס עשויות ליצור לולאת משוב המגבירה את החפיפה המרחבית ואת העברת המחלה בין זאבים לזאבים. ממצאים אלה מראים כי לטפילים יש השלכות חשובות על פונדקאי בייניים, מעבר לזיהומים חריפים, באמצעות השפעות התנהגותיות. במיוחד במין חברתי, השפעות אלה יכולות לזנק מעבר לפרטים ולהשפיע על קבוצות, אוכלוסיות ואפילו תהליכים במערכת האקולוגית.
מכיוון אחר ביחס למנהיגות פסיכוגיוס ודימיאטריאדיס מציינים כי גישות מבוססות יחסים למנהיגות מייצגות את אחד מתחומי המנהיגות הצומחים ביותר ועוזרות לנו להבין כיצד ליצור מנהיגות ארגונית טובה יותר.
Psychogios A, Dimitriadis N. Brain-Adjusted Relational Leadership: A Social-Constructed Consciousness Approach to Leader-Follower Interaction. Front Psychol. 2021 Jul 13;12:672217.
המחברים מציינים כי גישות מבוססות יחסים מדגישות את היחסים והאינטראקציה בין המנהיג לחסיד ההולך בעקבותיו. הדגש מושם על האופן שבו הם מתקשרים ומשפיעים זה על זה בהשגת מטרות הדדיות. ידוע כי מנהיגים קשורים לחסידים ולהיפך במובן של מענה לצרכים של אחרים לקראת השגת מטרות הדדיות. מנהיגים וחסידים הם חלק מהותי מתהליך חברתי זה, המרמזים על כך שהם מאבדים את זהותם המסורתית המושרשת במבנה הארגוני הפורמלי (מנהל-כפוף) והופכים לשחקנים בלתי נפרדים בתהליך של בנייה משותפת של מנהיגות. מה שפחות ידוע הוא האופן שבו שחקני מנהיגות קשורים זה לזה ובמיוחד כיצד הם מנסים להבין כיצד לעשות זאת במקומות העבודה. מה שעוד פחות מובן הוא החשיבות והתפקיד של התודעה במערכת היחסים הזו. מה גם שנראה שהתודעה היא גם מרכיב בסיסי וגם מרכיב חמקמק מאוד ביחסי אנוש. לכן, מאמרם זה בוחן באופן מושגי את מושג התודעה בהקשר של תיאוריית המוח החברתי בכדי לטעון ששחקני מנהיגות צריכים לחשוב מחדש על גישתם לאינדיבידואליות ובמקום זאת להתמקד ביחסי התלות ההדדית זה עם זה. מאמר זה תורם לתחום הנוירו-ניהול על ידי הצגת הרעיון של הומו רלציוניס. מבחינה זו, אנו מציעים כי מנהיגות אינה רק אלמנט מובנה חברתית אלא גם תופעה מוחית חברתית הדורשת הבנה של המוח האנושי כאיבר חברתי.
ושוב מזווית אחרת ונזאלה וחבריו בוחנים את נושא המנהיג או המוביל הפעם בהרכב מוסיקלי.
Vanzella P, Balardin JB, Furucho RA, Zimeo Morais GA, Braun Janzen T, Sammler D, Sato JR. fNIRS Responses in Professional Violinists While Playing Duets: Evidence for Distinct Leader and Follower Roles at the Brain Level. Front Psychol. 2019 Feb 5;10:164.
לטענתם, מוזיקה המושמעת בהרכבים, היא מודל נטורליסטי לחקר פעולה משותפת ויחסי מנהיג-חסיד. לאחרונה, החקירה של יסודות המוח של פעולות מוסיקליות משותפות זכתה לתשומת לב; עם זאת, המתאם המוחי העומד בבסיס תפקידי המנהיג והחסיד בביצועי המוזיקה נותר חמקמק. המחקר הנוכחי התייחס לשאלה זו על ידי מדידה בו זמנית של המתאמים ההמודינמיים של הפעילות העצבית התפקודית המתעוררת במהלך ביצוע דואט כינור נטורליסטי באמצעות fNIRS.
הממצאים חשפו דפוסים שונים של הפעלת מוח תפקודית כאשר מוזיקאים ניגנו בכינור 2 (חסיד) מאשר בחלק של כינור 1 (מנהיג) בדואטים, שניהם בהשוואה לביצוע סולו. באופן ספציפי יותר, התוצאות הצביעו על כך שלמוזיקאים שניגנו בחלק של כינור 2 [החסיד העוקב] הייתה הפעלת אוקסי-Hb [אוקסי פירושו של חמצן, Hb פירושו המוגלובין] גדולה יותר באזורים טמפורו-קודקודיים (p = 0.02) וסומטומוטוריים (p = 0.04) במהלך מצב הדואט ביחס לסולו. מאידך גיסא, לא היו הבדלים משמעותיים בהפעלת אזורים אלה בין תנאי דואט/סולו במהלך ביצוע החלק של כינור 1 (המוביל, p's > 0.05). ממצאים אלה מצביעים על כך שלכידות אנסמבל במהלך הופעה מוזיקלית עשויה להטיל דרישות מסוימות כאשר מוזיקאים מנגנים את במצב העוקב, במיוחד באזורי מוח הקשורים לעיבוד מידע חברתי דינמי וסימולציה מוטורית. מחקר זה הוא הראשון שהשתמש בטכנולוגיית hyperscanning fNIRS כדי למדוד בו-זמנית את הפעילות המוחית של שני מוזיקאים במהלך הופעה של אנסמבל מוזיקה נטורליסטית, ופותח אפיקים חדשים לחקר המתאם המוחי העומד בבסיס פעולות מוזיקליות משותפות עם נבדקים מרובים בסביבה נטורליסטית.
אם נסכם הדגשנו כאן את חשיבות ההיררכיה, ייצוגיה המוחיים, ומקורותיה האבולוציוניים. חשיבות המפה המוחית החברתית ועדויות לייצוג מוחי למנהיגות.
אם תעיינו בשיחות הקודמות ניתן לראות כי ראשית אנו טוענים כי קבוצת הדמויות המופנמות פועלת לפי דרכי פעולה של קבוצות חיצוניות במציאות הריאלית. שנית, אנו מצדדים כי הדמויות המופנמות הבונות את העצמי החברתי מדגימות היררכיה חברתית באופנים שונים ולהן לא פעם מנהיג [לעיתים אף יותר מאחד] שכינינו "הרודן הפנימי" [רודן במשמעות של מנהיג לו יכולת צנזורה והשפעה על הדמויות המופנמות]. מכאן אולי ניתן לטעון כי הנתונים שלמעלה אינם סותרים ואולי אף תומכים חלקית ובאופן עקיף בהשערותינו [ראה שיחות קודמות].
שלכם עד לשיחה הבאה
דר' איגור סלגניק ופרופ' יוסי לוין
לרשום תגובה