פרופ' יוסף לוין

פסיכיאטר מומחה בכיר

אוק

23

2024

הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית המתמקדת במערכת יחסים אינטימיים: סקירה של מאפיינים קליניים, מודלים קוגניטיביים וגישות טיפול

נכתב ע"י פרופ' לוין

הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית המתמקדת במערכת יחסים אינטימית (באנגלית: Relationship Obsessive-Compulsive Disorder או ROCD) היא תת-סוג של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) שבמרכזה דאגות אובססיביות לגבי מערכות יחסים רומנטיות. הסובלים חווים ספקות מטרידים לגבי התאמת מערכת היחסים שלהם או לגבי "צדקת" רגשותיהם כלפי בן זוגם. להלן נביא סקירה כללית של המאפיינים הקליניים, מודלים קוגניטיביים-התנהגותיים והתערבויות טיפוליות הקשורות ל- ROCD.

בשנים האחרונות המושג של ROCD התפתח בספרות המדעית, בתקשורת ובחוגים טיפוליים. היא מאפיינת אנשים המפגינים עיסוק אינטנסיבי וספקות לגבי התאמת מערכות היחסים או בני זוגם הרומנטיים, מה שמוביל למצוקה משמעותית ולפגיעה בתפקוד היומיומי.

בעוד שנושאים קלאסיים של OCD כוללים דאגות כמו זיהום, סימטריה, פגיעה, מוסר ודת, ROCD מתמקד באובססיות הקשורות למערכות יחסים.

עם זאת, נציין כי קיימת ספקנות לגבי הלגיטימיות של ROCD כמצב קליני. יש הטוענים שזה רק משקף אתגרים נפוצים במערכות יחסים המוגזמות על ידי התקשורת והקלינאים, בעוד שאחרים תופסים את זה כצורה מתונה יותר של OCD שבה אנשים "פשוט קצת יותר מדי ממוקדים במערכות היחסים שלהם". יתר על כן, ישנן טענות כי ROCD הוא נדיר ומשפיע רק על מיעוט של הסובלים מ OCD. מחקר שנערך לאחרונה ובחן תת-סוגים שונים של OCD שופך אור על הדיונים האלה.

במחקר שלהם משנת 2021, פאוזנר ועמיתיו [Feusner and colleagues] חקרו נושאים אובססיביים נפוצים של אנשים עם OCD על ידי ניתוח נתונים מאפליקציה לנייד המיועדת לטיפול ב-OCD.

Feusner JD, Mohideen R, Smith S, Patanam I, Vaitla A, Lam C, Massi M, Leow A. Semantic Linkages of Obsessions From an International Obsessive-Compulsive Disorder Mobile App Data Set: Big Data Analytics Study. J Med Internet Res. 2021 Jun 21;23(6):e25482.

Dr. Jamie Feusner | CAMH

פרופ' ג'רמי פאוזנר – המחלקה לפסיכאטריה אוניברסיטת טורונטו

הניתוח שלהם התמקד בחילוץ אוצר המילים שאנשים משתמשים בו כאשר הם מתארים באופן ספונטני את האובססיות, הקומפולסיות והטריגרים שלהם. בעוד מחקרים קודמים התעמקו בנושאים העיקריים המעסיקים אנשים עם OCD, הגישה של פאוזנר ועמיתיו הציגה שתי התפתחויות בולטות:

א] גודל מדגם גדול. על ידי מינוף נתונים שהתקבלו באמצעות אפליקציה לנייד, החוקרים אספו תגובות מיותר מ -25,000 אנשים שהזדהו כבעלי OCD. מדובר במדגם גדול במיוחד בהשוואה למחקרים טיפוסיים הכוללים עשרות עד מאות משתתפים. מערך הנתונים הגדול הזה עשוי לספק הבנה מקיפה יותר של הנושאים של אובססיות OCD.

ב] דיווח חופשי. מחקרים קודמים על נושאים אובססיביים של אנשים עם OCD הסתמכו לעתים קרובות על רשימות סימפטומים קבועות מראש. רשימות התיוג האלה מקיפות מגוון נושאים מבוססים הקשורים ל-OCD, כולל פחדים הקשורים לנזק, זיהום ודאגות דתיות. עם זאת, מכיוון שרשימות אלה הוכנו לפני ש-ROCD הוכר, הן אינן כוללות נושאים הקשורים למערכות יחסים, מה שעלול לגרום לתת-ייצוג של אובססיות הקשורות למערכות יחסים. באמצעות ניתוח התיאורים הספונטניים של אנשים על האובססיות והקומפולסיות שלהם, עקפו פויזנר ועמיתיו את האילוץ של הסתמכות על רשימות תיוג מוגדרות מראש, ואפשרו זיהוי של נושאים שאינם כלולים ברשימות כאלה.

החוקרים השיגו כ 7000 מילים ייחודיות המייצגות אובססיות מכ-25000 אנשים. הם מיקדו את הניתוח שלהם ב-7% העליונים של המילים הנפוצות ביותר במערך הנתונים. יש לציין כי מונחים כמו מערכת יחסים, בן זוג, אהבה, הפסקה, מושך, חברה, חבר, אישה, בעל וביטויים אחרים הקשורים למערכת יחסים הופיעו באופן בולט בין 7% הראשונים של המילים.

באמצעות ניתוח התגובות החופשיות שניתנו על ידי המשתתפים, מחקר זה הדגיש את השכיחות והרלוונטיות הבולטות של אובססיות הקשורות למערכות יחסים בקרב אנשים המחפשים טיפול ב OCD. ממצא זה מהדהד את ההבנה המדעית המתרחבת של ROCD ומהדהד את התצפיות של קלינאים המתמחים בטיפול ב-OCD. אנשי מקצוע אלה נתקלים לעתים קרובות באובססיות הקשורות למערכות יחסים אצל לקוחותיהם, עדים למצוקה העמוקה שהם גורמים. העלאת המודעות ל- ROCD בקרב מטפלים ומטופלים יכולה להקל על זיהוי, הבנה ויישום טובים יותר של טיפול מתאים לאלה שנפגעו ממצב זה.

[אגב בהקשר של פוזנר אזכיר כאן למי שמעוניין את מאמר הסקירה המאלף שלו ושל אוניל על הטיפול בCBT ב OCD בכללו

O'Neill J, Feusner JD. Cognitive-behavioral therapy for obsessive-compulsive disorder: access to treatment, prediction of long-term outcome with neuroimaging. Psychol Res Behav Manag. 2015 Jul 20;8:211-23.]

ככלל הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) היא מצב פסיכיאטרי כרוני המאופיין במחשבות פולשניות (אובססיות) ובהתנהגויות חזרתיות כפייתיות (קומפולסיות) שנועדו לנטרל את המצוקה הנגרמת על ידי מחשבות אלה (האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית [APA], 2013). תת-סוג אחד של OCD שזוכה להכרה הולכת וגוברת בשנים האחרונות הוא הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית ביחסים בינאישיים [RELATIONSHIP OCD] ובראשי תיבות (ROCD). ROCD מוגדר על ידי אובססיות וכפייתיות המתמקדות במערכות יחסים אינטימיות, הגורמות לעיתים קרובות למצוקה משמעותית ולפגיעה בתפקוד הרומנטי והחברתי.

בניגוד לצורות מסורתיות של OCD שמתמקדות בפחדים מזיהום, נזק או סימטריה, ROCD כרוך בספקות מתמשכים לגבי ההתאמה של בן הזוג הרומנטי או העומק הרגשי של רגשותיו. ספקות אלה מובילים לעיתים קרובות להתנהגויות בדיקה כפייתיות, חיפוש הרגעה והימנעות ממערכות יחסים, ובכך פוגעים בשביעות הרצון מהיחסים וברווחת הפרט.

מאפיינים קליניים של ROCD

OCD של מערכות יחסים מחולק לעתים קרובות לשני נושאים עיקריים: אובססיות ממוקדות בן זוג ואובססיות ממוקדות מערכות יחסים. אובססיות הממוקדות בבן זוג כוללות עיסוק בפגמים נתפסים אצל בן הזוג הרומנטי (למשל, "האם בן זוגי מושך מספיק?" או "האם בן זוגי אינטליגנטי מספיק?"), בעוד שאובססיות הממוקדות במערכת יחסים מתמקדות בספקות לגבי מערכת היחסים עצמה (למשל, "האם אני אוהב את בן זוגי מספיק?" או "האם מערכת יחסים זו אמורה להימשך?"). שני סוגי האובססיות מובילים בדרך כלל להתנהגויות כפייתיות שמטרתן להקל על חרדה, כגון חיפוש הרגעה חוזר, השוואה לאחרים או בדיקה מנטלית של רגשות.

מודלים קוגניטיביים-התנהגותיים

המודל הקוגניטיבי-התנהגותי של OCD מציע שאובססיות נובעות מאמונות לא מתפקדות ופרשנויות קטסטרופליות של מחשבות פולשניות (Salkovskis, 1985). בהקשר של ROCD, אנשים עשויים להיות בעלי אמונות נוקשות לגבי אהבה, מערכות יחסים וודאותם, אשר מתדלקות את הספקות האובססיביים. לדוגמה, נטיות פרפקציוניסטיות במערכות יחסים רומנטיות – כגון האמונה שמערכת יחסים "מושלמת" צריכה להיות נטולת ספק – עלולות להחמיר את תסמיני ROCD.

עיוות קוגניטיבי מרכזי אחד ב-ROCD הוא "האחריות המנופחת" להבטיח שמערכת היחסים תהיה אידיאלית. תחושת אחריות זו מובילה לעיתים קרובות להתנהגויות כמו בדיקה כפייתיות וחיפוש הרגעה, כאשר הפרט מנסה להקל על חרדתו על ידי נסיונות לאישור "צדקת היחסים".

גישות טיפוליות

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) היא ההתערבות השכיחה עבור OCD בכלל והוא הראה היעילות בטיפול ב- ROCD. הטיפול מתייחס לדפוסי החשיבה הלא מסתגלים התורמים לספקות האובססיביים, ועוזר למטופלים לאתגר ולמסגר מחדש את אמונותיהם הלא מתפקדות לגבי מערכות יחסים.

חשיפה ומניעת תגובה (ERP) מרכיב ליבה של CBT עבור OCD הוא חשיפה ומניעת תגובה (ERP). ERP כרוך בחשיפת המטופל בהדרגה למצבי יחסים מעוררי חרדה תוך מניעת תגובותיו הכפייתיות הרגילות. במקרה של ROCD, זה עשוי לכלול תרגילים כגון הימנעות מחיפוש הרגעה או "בדיקה" נפשית של רגשות.

התערבויות מבוססות מיינדפולנס גישות מבוססות מיינדפולנס הראו גם יהן יעילות בהפחתת תסמיני OCD על ידי קידום מודעות לא שיפוטית למחשבות פולשניות מבלי לעסוק בקומפולסיות. טכניקות מיינדפולנס יכולות להיות מועילות במיוחד בסיוע לחולי ROCD לקבל חוסר ודאות ולהימנע מעיסוק בדיכוי מחשבות או בבדיקה מנטלית.

טיפול תרופתי מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים (SSRI) נרשמים בדרך כלל עבור OCD, כולל ROCD. תרופות אלה יכולות לעזור להפחית את עוצמת המחשבות האובססיביות, ולאפשר למטופלים לעסוק בצורה יעילה יותר בהתערבויות טיפוליות.

מחקר אמפירי

גוף הולך וגדל של מחקרים בחן את המאפיינים השונים ואת תוצאות הטיפול הקשורות ROCD. במחקר של דורון ואחרים (2016), ROCD נמצא קשור באופן מובהק לחוסר שביעות רצון ממערכות יחסים ולפגיעה כללית בתפקוד הרומנטי. יתר על כן, אובססיות הממוקדות במערכות יחסים נמצאו בקורלציה גבוהה עם חרדה כללית ודיכאון, והדגישו את ההשפעה הרחבה של ROCD על בריאות הנפש.

Guy DORON | Professor (Associate) | PhD ...

פרופ' גיא דורון חוקר ROCD– האוניברסיטה העברית

מספר ניסויים קליניים הוכיחו גם את היעילות של CBT ו- ERP בטיפול ב- ROCD. Abramowitz et al. (2009) מצאו כי חולים שעברו ERP הראו ירידה משמעותית בתסמיני ROCD, כמו גם שיפורים בשביעות הרצון הכוללת ממערכת היחסים. תוצאות דומות נצפו בניסויים עם SSRIs, עם שיפורים בולטים הן בסימפטומים אובססיביים והן ברווחה היחסית (Stein et al., 2019).

ROCD מייצג אפוא ביטוי ייחודי ומאתגר של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית המכוונת באופן ספציפי למערכות יחסים רומנטיות. בטיפול בוחנים את המנגנונים הקוגניטיביים-התנהגותיים התורמים ל- ROCD ומטפלים בהם. למרות המצוקה והקשיים הנגרמים על ידי ROCD, נראה כי התערבויות מבוססות ראיות כגון CBT ו- ERP יכולות לספק הקלה משמעותית לסובלים, ולאפשר להם לעסוק באופן מלא יותר במערכות היחסים שלהם ללא התערבות מתמדת של ספקות אובססיביים.

נזכיר בהקשר זה את דר רן ליטמן. רן ליטמן, פסיכולוג קליני בולט המתמחה בהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית ביחסים (ROCD), תרם אף הוא להבנה ולטיפול במצב זה.

Ran LITTMAN | PhD | Hebrew University ...

דר' רן ליטמן- פסיכולוג ומטפל בCBT

ליטמן ועמיתיו מדגישים את החשיבות של אבחון קפדני של ROCD, שכן לעתים קרובות הוא מתפרש באופן שגוי בשל האופי הסמוי של הסימפטומים שלו. הם מציעים להשתמש בכלים ספציפיים כמו Relationship Obsessive-Compulsive Inventory (ROCI) להערכה מדויקת, שיכולה לסייע בהנחיית טיפול יעיל ובהפחתת ההשפעה של ROCD על אנשים ובני זוגם.

ליטמן מדגיש את תפקידן של אמונות קיצוניות ונוקשות על אהבה ומערכות יחסים כגורם מפתח המנציח את ROCD. אנשים עם ROCD לעתים קרובות מחזיקים בציפיות לא מציאותיות לגבי איך אהבה צריכה להרגיש ולהתנהג, כגון צורך מתמיד לחוות חיבה או לעולם לא לפקפק בבן זוגם. אמונות אלה יוצרות קרקע פורייה לאובססיות לגבי "צדקת" הקשר או התאמתו של בן הזוג.

ליטמן גם מדגיש את השכיחות של קומפולסיות גלויות וסמויות ב-ROCD. קומפולסיות גלויות עשויות לכלול חיפוש הרגעה מאחרים לגבי מערכת היחסים, בעוד שקומפולסיות סמויות לובשות לעתים קרובות צורה של ניטור פנימי של רגשותיו או מחשבותיו של האדם. פעולות מנטליות אלה, למרות שהן פחות נראות לעין, עדיין תורמות באופן משמעותי למעגל המתמשך של מצוקה והתנהגות כפייתית ב-ROCD.

מבחינת הטיפול, ליטמן דוגל בגישה מובנית הכוללת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ומניעת חשיפה ותגובה (ERP). הוא מציין כי טיפול ב"פחדי ליבה" בסיסיים, כגון הפחד להיות לכוד במערכת יחסים לא מספקת, הוא חיוני לשבירת המעגל האובססיבי. בנוסף, עבודה לפירוק אמונות אהבה קיצוניות ולמידה לסבול אי ודאות הם צעדים חיוניים בסיוע לסובלים מ- ROCD לשפר את מערכות היחסים שלהם ואת רווחתם הנפשית.

להלן נציג כעת שבע דוגמאות לקומפולסיות מנטליות ב ROCD

א] רומינציות אודות הנכונות או אי הנכונות של היחסים עם הפרטנר

ב] חיפוש חיזוקים לקשר עם הפרטנר מבני משפחה או חברים

ג] התוודות חוזרת לפרטנר או אחרים אודות חוסר רגשות או משיכה

ד] הפסקות תכופות בקשר ואחר חזרה לקשר

ה] השוואת הפרטנר לבני זוג קודמים

ו] בדיקות קומפולסיביות אודות המשיכה או האושר עם בן הזוג

ז] ניתוח חוזר של תכונות ומאפיינים שליליים של בן הזוג

מקרה לדוגמה של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית ביחסים (ROCD)

סקירת מקרה:

מטופלת: עתליה [שם בדוי], אישה בת 31, מציגה ספקות קשים לגבי מערכת היחסים בת השנתיים וחצי שלה עם בן זוגה, צחי. עתליה מדווחת שהיא חווה מחשבות טורדניות על כך שאולי היא לא באמת אוהבת את צחי או שהוא לא בן הזוג "הנכון" עבורה. מחשבות אלה נמשכות למרות שלא היו להן בעיות קודמות במערכת היחסים והן קיבלו חיזוקים מתמשכים מדייוויד לגבי עתידם.

תסמינים:

מחשבות אובססיביות: עתליה מטילה ספק בלתי פוסק ברגשותיה כלפי צחי. לעתים קרובות היא דואגת אם היא מוצאת אותו מושך או אינטליגנטי מספיק, למרות שקודם לכן מעולם לא פקפקה ברגשותיה.

התנהגויות כפייתיות: עתליה מבלה שעות בכל יום בחיפוש אחר חיזוקים מחברים ובני משפחה, ושואלת אותם אם הם מאמינים שהיא במערכת היחסים "הנכונה". היא גם משווה לעתים קרובות את צחי עם חבריה לשעבר וזוגות אחרים, בתקווה לאשר שמערכת היחסים שלה נורמלית. בנוסף, עתליה בודקת את תגובותיה הרגשיות לצחי מספר פעמים ביום, ומנתחת האם היא מרגישה "מאוהבת" בכל רגע.

מצוקה: מחשבות והתנהגויות אלו פוגעות באופן משמעותי בחיי היומיום של עתליה. היא מרגישה חרדה, מוסחת ומרוחקת מבן זוגה. הישגיה האקדמיים ירדו, והיא נמנעת מאינטראקציות אינטימיות עם צחי מחשש שלא תרגיש את הרגשות "הנכונים".

תוכנית טיפול:

הערכה ואבחון: המטפל ערך הערכה מקיפה באמצעות Relationship Obsessive-Compulsive Inventory (ROCI) כדי לאשר את תסמיני ROCD. עתליה אובחנה עם ROCD, והספקות הפולשניים שלה הוכרו כמחשבות אובססיביות ולא כחששות תקפים לגבי מערכת היחסים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT):

ארגון מחדש קוגניטיבי: עתליה הונחתה לאתגר את האמונות הלא רציונליות והפרפקציוניסטיות שבהן החזיקה לגבי אהבה. היא עבדה על ניסוח מחדש של מחשבותיה סביב הציפייה ש"אהבה אמיתית חייבת להיות מושלמת ונטולת ספקות". המטפל השתמש בטכניקות מסגור מחדש קוגניטיביות כדי לעזור לעתליה להכיר בכך שהאמונות הנוקשות האלה לגבי מערכות יחסים מתדלקות את הספקות האובססיביים שלה.

מבחן מציאות: עתליה חונכה לאתגר את הרעיון שהעובדה שהיא לא מרגישה כל הזמן "מאוהבת" מעידה על כך שמשהו לא בסדר במערכת היחסים שלה. המטפל הציג את הרעיון של תנודות רגשיות נורמליות במערכות יחסים בכדי להפחית את הציפיות הלא מציאותיות של שרה.

חשיפה ומניעת תגובה (ERP):

חשיפה: עתליה נחשפה בהדרגה לפחדים שלה מזוגיות. לדוגמה, היא נאלצה להתמודד עם מצבים שבהם עשויים להיות לה ספקות (למשל, לבלות זמן עם צחי מבלי לנתח את רגשותיה או להימנע מסרטים רומנטיים). תרגול זה כלל חשיבה מכוונת על תרחישים מפחידים (למשל, "מה אם אני לא אוהב את צחי?") מבלי לעסוק בבדיקות כפייתיות או התנהגויות של חיפוש הרגעה.

מניעת תגובה: עתליה עודדה להפסיק את ההתנהגויות הכפייתיות שלה, כגון חיפוש חיזוקים מחברים או בדיקה מנטלית של רגשותיה. במקום זאת, לימדו אותה לסבול את אי הנוחות וחוסר הוודאות שמגיעים עם המחשבות הפולשניות, מה שמאפשר לה להפחית את המעגל הכפייתי.

טיפול קוגניטיבי מבוסס תשומת לב (MBCT):

תרגילי מיינדפולנס שולבו בטיפול שלה כדי לעזור לעתליה להתבונן במחשבותיה ללא שיפוטיות. זה עזר לה להתנתק מהמחשבות האובססיביות שלה במקום לעסוק בהן. היא תרגלה מיינדפולנס במהלך הפגישות הטיפוליות שלה ובבית כדי להפחית את עוצמת החשיבה האובססיבית שלה.

טיפול קבלה ומחויבות (ACT):

[טיפול קבלה ומחויבות [Acceptance and commitment therapy ] מזמין אנשים להיפתח לרגשות לא נעימים, לא להגיב אליהם יתר על המידה, ולא להימנע ממצבים הגורמים להם. האפקט הטיפולי שלה שואף להוות מעין ספירלה חיובית, שבה הבנה רבה יותר של רגשותיו של האדם מובילה להבנה טובה יותר של הדברים.]

עתליה התוודעה לטכניקות ACT שהתמקדו בקבלת חוסר הוודאות של מערכות יחסים. באמצעות ACT, היא למדה להתחייב לפעולות בעלות ערך (כגון בילוי זמן איכות עם צחי) ללא קשר אם היא חווה ספקות. זה עזר לה לחיות יותר ברגע הנוכחי במקום להיות שקועה על ידי המחשבות האובססיביות שלה.

טיפול תרופתי (אופציונלי):

במקרים בהם חומרת הסימפטומים מצדיקה זאת, מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים (SSRI) כגון פרוזק או ציפרלקס עשויים להרשם בכדי לסייע בהפחתת העוצמה הכוללת של מחשבות אובססיביות. בעוד עתליה בחרה להמשיך ללא תרופות, חלק מחולי ROCD עשויים למצוא את זה מועיל לצד CBT ו- ERP.

תוצאה:

לאחר מספר חודשים של CBT עם ERP, עתליה דיווחה על ירידה משמעותית בתדירות המחשבות האובססיביות וההתנהגויות הכפייתיות שלה. היא חשה יותר בנוח עם חוסר הוודאות הטבעית של מערכת היחסים שלה ויכלה ליהנות מזמנה עם צחי ללא ניתוח מתמיד של רגשותיה. רמות החרדה שלה ירדו, והיא הרגישה בטוחה יותר בבריאות מערכת היחסים שלה.

מראי מקום

Abramowitz, J. S., Taylor, S., & McKay, D. (2009). Obsessive-compulsive disorder. The Lancet, 374(9688), 491-499. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(09)60240-3

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). APA.

Cerea S, Ghisi M, Bottesi G, Carraro E, Broggio D, Doron G. Reaching reliable change using short, daily, cognitive training exercises delivered on a mobile application: The case of Relationship Obsessive Compulsive Disorder (ROCD) symptoms and cognitions in a subclinical cohort. J Affect Disord. 2020 Nov 1;276:775-787.

Doron, G., Derby, D., & Littman, R. (2021). Relationship Obsessive-Compulsive Disorder: Conceptualization and treatment implications. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 10(2), 123-135.

Doron, G., Derby, D. S., & Szepsenwol, O. (2014). Relationship obsessive compulsive disorder (ROCD): A conceptual framework. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 3(2), 169-180.

Doron G, Derby D, Szepsenwol O, Nahaloni E, Moulding R. Relationship Obsessive-Compulsive Disorder: Interference, Symptoms, and Maladaptive Beliefs. Front Psychiatry. 2016 Apr 18;7:58.

Doron, G., Mizrahi, M., Kyrios, M., & Moulding, R. (2016). Relationship OCD: Interference, symptoms, and maladaptive beliefs. Journal of Anxiety Disorders, 41, 1-10.

Doron G, Mizrahi M, Szepsenwol O, Derby D. Right or flawed: relationship obsessions and sexual satisfaction. J Sex Med. 2014 Sep;11(9):2218-24.

Doron G, Szepsenwol O. Partner-focused obsessions and self-esteem: An experimental investigation. J Behav Ther Exp Psychiatry. 2015 Dec;49(Pt B):173-179.

Esfahan MM, Ayasrah MN, Ghayoumi F, Motaharinasab A, Tayim N, Aghaei ZSPS. The Network Structure of Relationship Obsessive-Compulsive Disorder Presentations: The Interplay between ROCD Symptoms with Maladaptive and Non-Maladaptive Personality Traits. Psychiatr Q. 2024 Sep;95(3):321-339.

Gorelik M, Szepsenwol O, Doron G. Promoting couples' resilience to relationship obsessive compulsive disorder (ROCD) symptoms using a CBT-based mobile application: A randomized controlled trial. Heliyon. 2023 Oct 28;9(11):e21673.

Hershfield, J., & Corboy, T. (2013). The mindfulness workbook for OCD: A guide to overcoming obsessions and compulsions using mindfulness and cognitive behavioral therapy. New Harbinger Publications.

Littman, R. (2022). Treatment and Challenges for Relationship OCD. Available at: Psychology Today [blog: https://www.psychologytoday.com/ie/contributors/ran-littman-phd?page=2]

Littman, R. (2023). A Roadmap for the Treatment of Relationship OCD.
Available at: Psychology Today [blog].

Littman, R. (2023). Core Fears in Relationship OCD. Available at: Psychology Today [blog].

Littman, R. (2023). Extreme Love Beliefs in Relationship OCD. Available at: Psychology Today [blog].

Mancin P, Malerba A, Doron G, Ghisi M, Cerea S. "Can I Have More Than This?" The Role of Romantic Relationship Quality, Maximization Style, and Social Media Addiction in Relationship Obsessive Compulsive Disorder Symptoms. Cyberpsychol Behav Soc Netw. 2024 Feb;27(2):119-126.

Melli G, Caccico L, Micheli E, Bulli F, Doron G. Pathological narcissism and relationship obsessive-compulsive disorder (ROCD) symptoms: Exploring the role of vulnerable narcissism. J Clin Psychol. 2024 Jan;80(1):144-157.

Ratzoni N, Doron G, Frenkel TI. Initial Evidence for Symptoms of Postpartum Parent-Infant Relationship Obsessive Compulsive Disorder (PI-ROCD) and Associated Risk for Perturbed Maternal Behavior and Infant Social Disengagement From Mother. Front Psychiatry. 2021 Sep 16;12:589949.

Salkovskis, P. M. (1985). Obsessional-compulsive problems: A cognitive-behavioural analysis. Behaviour Research and Therapy, 23(5), 571-583. https://doi.org/10.1016/0005-7967(85)90105-6

Stein, D. J., Costa, D. L. C., Lochner, C., Miguel, E. C., Reddy, Y. C. J., Shavitt, R. G., van den Heuvel, O. A., & Simpson, H. B. (2019). Obsessive-compulsive disorder. Nature Reviews Disease Primers, 5(1), 52.

Tinella L, Ricciardi E, Cosentino T, Caffò AO, Doron G, Bosco A, Mancini F. Deontological Guilt Mediates the Effects of Personality on the Symptoms of Romantic Relationship Obsessive Compulsive Disorder (ROCD). Clin Neuropsychiatry. 2024 Jun;21(3):205-216.

Williams, M. T., & Grisham, J. R. (2013). Conceptualizing obsessive-compulsive disorder. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 2(1), 3-6.

לרשום תגובה